BEST4U - smart bikers pay less

Elektrische motor verzekeren… hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Om de verzekeringspremie van een elektrische motor te bepalen worden er andere criteria gehanteerd dan wanneer we een gewone motor gaan verzekeren

Nu begint het aanbod van elektrische motoren en motorfietsen zich op de Belgische markt stilletjes aan uit te breiden. Dat wil ook zeggen dat de verzekeringsmarkt zich moet aanpassen aan dit nieuwe motorvoertuig.
In tegenstelling tot de cilinderinhoud (bij benzine motoren) is de maximum snelheid van de elektrische motor(fiets) een belangrijk criterium geworden. Op basis daarvan wordt de premie voor de verzekering berekend. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een lichte elektrische motor verzekeren die minder dan 100km per uur rijdt en een zwaardere e-motor met een maximum snelheid vanaf 100 km per uur.

Welke elektrische scooter wil je verzekeren?

Steeds meer motormerken brengen een model op de markt met een elektrische motor. Denk daarbij niet enkel aan een lichtgewicht zoals Vespa, daarnaast zijn zelfs BMW en Harley Davidson gezwicht voor een elektrisch exemplaar in hun assortiment. Deze laatste is meteen de duurste elektrische motor die momenteel (nieuw) op de Belgische markt te verkrijgen is. De prijzen voor een elektrische motor(fiets) variëren van 3.500 € tot zo’n 34.000€.

Motormerken met een elektrisch model op de Belgische markt:
Voor en nadelen van elektrisch motorrijden:

Qua looks moet de elektrische motor alvast niet onderdoen voor zijn traditionele concurrenten. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van deze elektrische motorvoertuigen? En wegen deze op tegen de nadelen ervan? 

VOORDELEN

 • BELASTINGVOORDEEL
  In Vlaanderen vrijgesteld van belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting.
 • 100% AFTREKBAAR
  Voor 100% aftrekbaar indien de elektrische motor op de zaak is ingeschreven (2021).
 • LAAG VERBRUIK
  Met een gemiddeld verbruik van 4 tot 6 kWh per 100 km, rijd je aan ongeveer 1,4 euro per 100 km.
 • ACTIERADIUS
  Dankzij het lage verbruik hebben ze ondanks hun kleine batterijcapaciteit toch nog redelijk bereik.

NADELEN

 • EXTRA GEWICHT
  De zware accu zorgt voor extra gewicht, dat vooral in bochten en bij noodstops voelbaar is.
 • TRAAG OPLADEN
  Het opladen neemt gemiddeld een uur in beslag voor een bereik van slechts 40 km, tenzij je elektrische motor voorzien is van snellaadtechnologie.
 • HOGE AANKOOPPRIJS
  De aankoopprijs van een elektrische motor(fiets) ligt een stuk hoger dan bij een gewone motor op benzine.

Bron: egear.be

Of deze voordelen voldoende zijn om elektrisch te gaan motorrijden zal onder andere afhangen van het belastingvoordeel dat de hoge aanschafprijs zal moeten compenseren. Als gepassioneerde motorrijders kunnen wij enkel vaststellen dat we het geluid van een ronkende benzinemotor toch enigszins zullen missen…

Je elektrische scooter van minder dan 100 km/u verzekeren

Het verzekeren van elektrische motorfietsen staat nog relatief in zijn kinderschoenen. Daarnaast groeit het aanbod op de Belgische markt continu. Daardoor zijn er nog geen vaste tarieven voorhanden voor modellen met een maximum snelheid die lager is dan 100 km per uur.

Valt jouw elektrische motor onder deze categorie en wil je bijgevolg toch graag een premieberekening? Laat hier je gegevens achter, dan brengen wij je in contact met een partner van BEST4U voor een correcte prijsofferte.

Verzeker een elektrische motor van meer dan 100 km/u

Een verzekeringspremie van elektrische motoren met een hogere snelheid (vanaf 100 km per uur) wordt op dezelfde manier berekend als gewone motoren van +500 CC. Om het jou gemakkelijk te maken hebben we deze tarieven in een handige berekeningsmodule gestoken:

Nieuwe elektrische motor verzekeren? Ga dan voor omnium

Prijzen voor een elektrische motor(fiets) variëren van 3.500 € tot zo’n 34.000€. Daardoor loont het dus zeker de moeite om een volledige of beperkte omniumverzekering te nemen op je spiksplinternieuw motorvoertuig.

Voor nieuwe motoren, ongeacht het merk, kan je bij BEST4U een volledige omnium afsluiten aan een voordelig tarief, inclusief de opties Brand en Diefstal verzekering. Zo krijg je toch een vergoeding bij brand of diefstal van je elektrische motor. Zowel diefstal als schade die werd toegebracht door een diefstalpoging wordt door onze verzekering vergoed. Onder brandschade vallen ook ontploffing, steekvlammen en bluswerken door de brand.

Heb je geen nieuwe motor? Geen probleem, voor alle motoren tot 5 jaar oud, kan je kiezen voor een beperkte omnium motorverzekering. Vul ons contactformulier in en wij contacteren jou voor een omnium offerte op jouw maat.

elektrische motor verzekeren

HEB JE EEN VRAAG OF WIL JE EEN PRIJSOFFERTE?

Vraag hier je contactmoment aan en wij contacteren jou op een tijdstip dat het jou past.

smart bikers pay less

Meer over BEST4U:

motorkeuring verplicht vanaf 1 januari 2023

Motorkeuring verplicht sinds 1 januari 2023

In 2021 besliste de Vlaamse regering al dat er een technische motorkeuring zou komen volgens Europese richtlijnen. Sinds 1 januari 2023 is het zover.
In tegenstelling tot de autokeuring, gaat het bij de motorkeuring niet om een periodieke keuring.

LEES MEER »

SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF...

NU INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF...

"*" geeft vereiste velden aan

Jouw geboortedatum?
Naam*
disclaimer*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

... BLIJF ZO OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIES EN ONTVANG INTERESSANTE TIPS

... ZO BLIJFT U OP DE HOOGTE
VAN ONZE ACTIES.